4.5.05

Selostusta Euroaviasta

TKK:n atk-keskuksen sivuilta löytyi tämmöinen tiedote:

"4.5.2005 - Postipalvelussa ongelmia

Tulevia posteja on jäänyt jonoon. Tilanne pyritään palauttamaan normaaliksi mahdollisimman pian ja postit lähettämään vastaanottajilleen. Pahoittelemme häiriötä."

Jepjep.

Koska varmaan joitakuita rakkaista lukijoistani kiinnostaa, mihin ihmeeseen olen joutunut seuraavaksi 1,5 vuodeksi, niin tässä hieman asiaa Euroaviasta ja sen kv-hallituksesta:

Euroavia on siis Euroopan lento- ja avaruusteekkareiden järjestö. Euroavia Helsinkiin kuuluu lähinnä lentoteekkareita, sillä TKK:n avaruustekniikka on ilmeisesti lähinnä kaukokartoitusta. Koko Euroopan tasolla en tiedä, kuinka moni euroavialainen lukee lentotekniikkaa ja kuinka moni avaruustekniikkaa. Tuolla Euroavian sivuilla on kiva kartta, johon on vihreillä palloilla merkitty kaikki alayhdistykset. Suurin on Delft, jossa on 277 jäsentä, ja pienin Kiova viidellä jäsenellään (tässä pitää ottaa huomioon Ukrainan poliittinen tilanne). Yhteensä Euroaviassa on jäseniä 1037, mikä on tosin nousussa. Luvut ovat puolivuosikatsauksesta.

Kansainvälinen hallitus, eli lyhyemmin IB, pitää siis kasassa koko isoa Euroaviaa. Pidämme huolta että kaikki toimii, eli järjestön lehti News ja Newsletter voivat hyvin, alayhdistyksissä on toimintaa, Euroavialla on sponsoreita ym. Omia vastuualueitani ovat kirjanpito, News, sponsorisuhteet ja EU-tuen hankkiminen.

Halusin kansainväliseen hallitukseen ensisijaisesti varmaankin siksi, että se vaikutti hurjan mielenkiintoiselta hommalta. Pidän matkustamisesta ja tykkään tutustua uusiin ihmisiin. Opiskelen tutalla, joten rahastonhoitajan homma tuntui minulle sopivalta. Haluan kokeilla laskentatoimea ihan käytännössä. Uskon, että seuraavat 1,5 vuotta ovat varsin raskaat ja työteliäät, mutta samalla myös varsin hauskat ja antoisat. Uskon IB:ssä toimimisen olevan ainutlaatuinen kokemus, joka opettaa paljon asioita, joita ei koulukirjoista opi.

Yksi IB:ssä toimimisen parhaista puolista on ulkomaanreissut. Minun ”pitää” mennä seuraavaan kahteen vuosikokoukseen, Formation Workshopiin ja ensi vuoden vaalikokoukseen. Tiedossa on siis varsin halvat reissut Zagrebiin, Belgradiin ja Milanoon, sekä sinne missä AMEAC (Annual Meeting of EuroAvia Congress) 2007 pidetään (mahdollisesti Braunsweich). Zagrebin PowerPoint-esitys seuraavasta AMEACista oli niin vakuuttava, että aachenilaiset varasivat heti sen jälkeen lentolippunsa. Esimerkiksi kokouksen viimeiset kolme päivää vietetään Pulassa, joka on kaupunki Kroatian rannikolla. Näiden pakollisten menojen lisäksi yritämme uuden hallituksen kanssa nähdä jossain vaiheessa kesällä, mahdollisesti puheenjohtajan synttäreillä juhannuksen tienoilla.

Muutenkin kansainväliset tapahtumat ovat mielestäni Euroavian parasta toimintaa. Ulkomaille lähteminen ei maksa kovinkaan paljoa, kaiken kattavan osallistumismaksun yläraja on 110 €, tämän lisäksi pitää maksaa vain lennot. Käyttörahaa minulla meni Lissabonissa ehkä noin 60 €, jos sitäkään. Vuosi- ja vaalikokouksen lisäksi joka vuosi järjestetään Formation Workshop, jossa siis pyritään kehittämään Euroaviaa ja sen jäseniä järjestämällä luentoja ja workshoppeja. Näiden lisäksi järjestetään Fly-in:ejä, eli viikon mittaisia tapahtumia, joiden pääpaino on excuissa ja hupitoiminnassa. Sitten on Design Workshop, joka on avoin myös Euroavian ulkopuolisille henkilöille. DeWo on noin kolmen viikon mittainen tapahtuma, jossa suunnitellaan jokin lentävä laite, tänä vuonna helikopteri. Sinne päästäkseen pitää kirjoittaa maksimissaan 10 sivun mittainen essee jostakin ilmailuun liittyvästä asiasta. Symposium on aika vastaava kuin Fly-in, mutta sisältää enemmän asiaa.

Tapahtumien lisäksi Euroavia siis julkaisee omaa lehteään, Newsin toimitus on Delftissä. Lisäksi on kehitteillä Euroopan laajuinen cv-tietokanta, johon opiskelijat siis voivat jättää cv:nsä ja firmat työpaikkailmoituksensa.

Kansainväliseen hallitukseen pääsee varsin helposti. Olen sangen uusi euroavialainen, liityin Euroavia Helsinkiin 20.9.2004. Minulla ei ollut yhtään vastaehdokasta rahastonhoitajaksi, joten valintani oli aika varmaa. Silti onnistuin panikoimaan ja stressaamaan paljon enemmän, tai ainakin paljon näkyvämmin, kuin puheenjohtajaehdokkaat, joita oli sentään kolme. Luultavasti ihan hyvä, että jännittyneen rahastonhoitajan vastapainona on rauhallinen puheenjohtaja...

Euroaviassa tykätään lyhenteistä. Pahimmat ovat vaali- ja vuosikokous, eli EMEAC ja AMEAC. Juuri kun olin oppinut ne oikein suomeksi, jouduin Portugalissa toki käyttämään niitä englanniksi, jolloin menin taas ihan sekaisin. AMEAC lausuttuna englanniksi, eli eimiec, on liian samanlainen kuin EMEAC suomeksi. IB:stä tulee useimmille ensin mieleen kansainvälinen yo-tutkinto. AS on minulle kirjoitettuna ja suomeksi sanottuna ensisijaisesti automaatio- ja systeemitekniikka, englanniksi äännettynä (eies) sitten affiliated society, eli Euroavian paikallisyhdistys. Tällä hetkellä olen siis DIB:n, eli designated international boardin, jäsen. DIB muuttuu IB:ksi AMEAC:in kolmantena kokouspäivänä.

AS:ien lisäksi on tulevia alayhdistyksiä, eli prospective affiliated societies, lyhyesti PAS, ja vielä possible prospective affiliated societies, eli PPAS. Hauskin lyhenne lienee kuitenkin News Advertisement Member, eli NAM...

Mikkeli on muuten varsin tunnettu kaupunki Euroaviassa. Joitakin vuosia sitten jossain kongressissa Helsingin edustajat puhuivat turhan äänekkäästi aikeistaan mennä ryyppäämään Mikkeliin (älkää kysykö miksi joku haluaa mennä ryyppäämään Mikkeliin). Puheenjohtaja sitten hieman hermostui siitä, ja huusi "What the hikkeli mikkeli is going on here?!" (tai sitten "Stop the hikkeli mikkeli!" tjsp, olen kuullut kaksi versiota). Sen jälkeen jokaisessa Euroavian kokouksessa, myös jokaisen alayhdistyksen omissa kokouksissa, on lopussa Hikkeli Mikkeli -osio. Ainakin kansainvälisellä tasolla Hikkeli Mikkeli on lähinnä ilmoitusasiat tai muut esille tulevat asia, mutta Helsingissä sen oikea nimi olisi surkeat vitsit. Tosin nyt EMEACin vikan päivän Hikkeli Mikkeli oli aika loistavaa, videomateriaalia on tulossa Euroavia Helsingin sivuille. Tosin mun käsi tärisee kun nauran ja taustalla kuuluu mun kikatus.

Milja siirtää nyt domaininsa, eli tämä on muutaman päivän alhaalla.