6.5.09

Rinnepöhö

Rinnepöhö on kiusallinen, mutta ei kovin vakava tauti. Sen tyypilliset oireet ovat turvotus, vatsakivut, yleisen tuskainen ja väsynyt olo sekä kasvojen, etenkin nenän, punoitus. Amnesiaa saattaa esiintyä vakavammissa tapauksissa. Rinnepöhön tarkkaa alkamissyytä ei tiedetä, mutta sen uskotaan johtuvan auringon säteilyn ja pahamaineisen C2H5OH-molekyylin yhteisvaikutuksesta. Tauti tarttuukin herkästi rinneravintoloissa aurinkoisina päivinä.

Lääkettä tautiin ei ole vielä kehitelty, mutta potilaat ovat kertoneen esimerkiksi kebabin tuovan nopean ensiavun. Pitkän tähtäimen hoidossa tulisi korostaa terveellistä ruokavaliota. Erilaiset after sun -voiteet kasvoille levitettynä voivat myös helpottaa. Tauti paranee kuitenkin usein itsestään, viimeistään kotiin palatessa tai pankkitilin tyhjentyessä.

Tautia diagnosoidessa tulee selvittää seuraavat asiat:
  1. Onko potilas juuri ollut laskettelemassa?
  2. Istuiko potilas auringossa terassilla ilman riittävää aurinkosuojaa? Kuinka monena päivänä?
  3. Joiko potilas esimerkiksi olutta, siideriä, minttukaakaota tai vastaavaa alkoholipitoista juomaa? Kuinka monena päivänä?
Lievän pöhön saamiseen riittävät kyllä-vastaukset kysymyksiin 1 ja 3, kunnon tulehdukseen vaaditaan myös kyllä kohtaan 2. Mikäli vain kaksi viimeistä kohtaa pitävät paikkansa, tulee selvittää kärsiikö potilas esimerkiksi rantapöhöstä, lomapöhöstä tai vappupöhöstä.

Pöhön välttämiseksi tulisi käyttää aurinkorasvaa, ja jättää after ski hieman vähemmälle, edes joinakin päivinä.

1 kommenttia:

Blogger Milja kirjoitti...

Tää on kyllä yksi parhaista ikinä.

3:51 ip.  

Lähetä kommentti

<< Etusivu